Aktivnosti

1. Stručno usavršavanje nastavnika – radijsko novinarstvo

Usavršavanje nastavnika - Prirodoslovno - grafička škola Zadar
Usavršavanje nastavnika iz područja radio novinarstva

Cilj ove edukacije je doprinijeti poboljšanju stručnih znanja i kompetencija strukovnih nastavnika te predstavnika partnera i ostalih dionika u području audiovizualnih tehnologija i proizvodnje medijskih sadržaja kako bi mogli doprinijeti modernizaciji kurikuluma za zanimanje medijski tehničar te poboljšati kvalitetu nastave. Program obuhvaća sustavno  teorijsko upoznavanje  i obrađivanje svih elemenata radio programa, praktično osposobljavanje polaznika  za stvaranje radio programa  visoke kvalitete koji svojim prepoznatljivim zvukom predstavlja zrcalo usvojenog znanja.

Pročitajte kako su se odvijale edukacije i poslušajte odlične radijske emisije nastavnika ovdje.

2. Stručno usavršavanje nastavnika – tonska priprema i realizacija radijskih formi i programa

tonska-tehnika
Usavršavanje nastavnika iz područja tonske pripreme i realizacije radijskih formi i programa.

Edukacija u području tonske pripreme i realizacije radijskih formi i programa obuhvaća upoznavanje nastavnika  s tehnikama snimanja i montaže zvuka za potrebe pripreme i realizacije radijskih sadržaja u skladu s novim tehnologijama. Cilj je upoznati nastavnike s novim tehnikama u području proizvodnje i realizacije radijskih formi i programa kako bi mogli uvesti suvremene sadržaje u kurikulum za zanimanje medijski tehničar, ali i stečena znanja primijeniti u radu s učenicima.

Edukaciju provodi vanjski ekspert Gordan Antić posebno za sudionike u Zadru te posebno za sudionike u Zagrebu u ukupnom trajanju od 60 nastavnih sati (3 modula po 3 dana) za svaku grupu.

U prostorima Prirodoslovno – grafičke škole Zadar održana su dva modula edukacije: 1. Modul u periodu 05.10.-07.10.2015. te 2. Modul u periodu 26.11.-28.11.2015. za 8 nastavnika te 2 predstavnika Novog radija Zadar.

Također, u Grafičkoj školi u Zagrebu održana prva dva modula edukacije: 1. Modul u periodu 16, 19. i 23.10.2015, a 2. Modul u periodu: 11.11.-13.11.2015. za 10 nastavnika.

Sudionici edukcije su izrazili zadovoljstvo dosadašnjom provedbom edukacije, a posebno su zadovoljni time što je edukacija bazirana na praktičnim primjerima iz prakse.

Završni dio edukacije bit će proveden tijekom prosinca 2015.

3. Metodološke radionice za modernizaciju standarda zanimanja, standarda kvalifikacije i kurikuluma

U tijeku je edukacija radne skupine za modernizaciju standarda zanimanja, standarda kvalifikacije i kurikuluma za zanimanje medijski tehničar. Radnu skupinu čine: 3 nastavnika medijske skupine predmeta iz Prirodoslovno-grafičke škole Zadar, 3 nastavnika medijske skupine predmeta iz Grafičke škole u Zagrebu, 2 predstavnika udruge VANG / Val nove generacije te 2 predstavnika Novog radija – Zadar.

Kroz navedenu edukaciju sudionici će se upoznati s Europskim kvalifikacijskim okvirom (EQF), Hrvatskim kvalifikacijskim okvirom (HKO) te metodologijom kurikularnog planiranja kako bi uspješno mogli provesti modernizaciju. Naglasak je stavljen na timski rad i suradnju članova formirane radne skupine kako bi se iskoristile prednosti njihovih međusektorskih znanja i iskustava u području audiovizualnih tehnologija i proizvodnje medijskih sadržaja. Edukaciju provodi Obrtničko učilište iz Zagreba.

Prvi modul edukacije održan je u prostorima Prirodoslovno – grafičke škole Zadar u periodu 12.10.-14.10.2015, dok je drugi modul edukacije održan u prostorima Grafičke škole u Zagrebu u periodu 04.11.-06.11.2015. Sudionici edukacije izrazili su zadovoljstvo načinom rada te mogućnošću uvođenja novih sadržaja u kurikulum u skladu sa stvarnim potrebama tržišta rada. Završni dio ove edukacije održat će se tijekom prosinca 2015.

4. Netradicionalni oblici metoda učenja i poučavanja

Tijekom siječnja i veljače 2016. g. provedene su  radionice za 26 nastavnika iz obje partnerske škole u projektu u području netradicionalnih oblika metoda učenja i poučavanja. Edukaciju su provodili predavači sa višegodišnjim iskustvom rada u području obrazovanja odraslih iz Obrtničkog učilišta u formi 3 modula od kojih je svaki trajao po 3 dana. Prva dva modula modula provedena su zasebno za 12 sudionika iz Zadra u prostorima Prirodoslovno-grafičke škole u Zadru, odnosno 14 sudionika iz Zagreba u prostorima Grafičke škole u Zagrebu.

Treći modul održan je na Plitvičkim jezerima za sve sudionike. Cilj ovih radionica bio je poboljšati kvalitetu poučavanja nastavnika te poticanje izvrsnosti u strukovnom obrazovanju kroz razvijanje i usvajanje metoda poučavanja za poticanje kreativnosti i inovativnosti kako bi učenicima pomogli razviti vještine potrebne za život i rad u 21. stoljeću.

Nastavnici su izrazili veliko zadovoljstvo provedbom 3. modula edukacije na Plitvičkim jezerima gdje su imali priliku zajednički raditi na radionicama. Formirane su dvije heterogene grupe koje su se tijekom sva tri dana i međusobno miješale. Obje su grupe izrazile zadovoljstvo zbog boljeg međusobnog upoznavanja i zajedničkog rada. Polaznici su istaknuli da je pozitivno iskustvo radionica izvan školskih prostora i u vrijeme kada nastavnici nisu opterećeni svojim svakodnevnim aktivnostima te su to naveli kao primjer dobre prakse koji bi valjalo imati na umu prilikom planiranja budućih radionica.

Trenutno je u tijeku mentoriranje nastavnika kroz rad na Moodle platformi, a nastavnici koji uspješno izvše sve obveze, dobit će dodatno Potvrdu o stručnom usavršavanju od strane Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

5. Studijska putovanja

U okviru ove aktivnosti organizirana su i provedena dva studijska putovanja, jedno u Nizozemsku te drugo u Švedsku. Osnovni ciljevi studijskih putovanja bili su usvajanje europskih primjera dobre prakse i stjecanje novih znanja i iskustava u području audiovizualnih tehnologija.

amsterdam-naslovna
Studijsko putovanje u Amsterdam

Studijsko putovanje u Amsterdam (Nizozemska) se provelo u trajanju od 4 dana. Na studijskom putovanju je sudjelovalo 12 osoba (predstavnici partnera, strukovni nastavnici, treneri te eksperti koji su zaduženi za izradu priručnika). Pročitaj izvještaj s putovanja.

 

Studijsko putovanje u Stockholm

Studijsko putovanje u Stockholm (Švedska) se provelo u trajanju od 4 dana. Na studijskom putovanju je sudjelovalo 12 osoba (predstavnici partnera, strukovni nastavnici, treneri te eksperti koji su zaduženi za izradu priručnika). Pročitaj izvještaj s putovanja.

 

6. Implementacija moderniziranog kurikuluma za zanimanje medijski tehničar

Implementacija moderniziranog kurikuluma
Implementacija moderniziranog kurikuluma

U periodu od veljače do travnja 2016. godine provedena je implementacija moderniziranog kurikuluma za zanimanje Medijski tehničar kroz rad s učenicima trećih i četvrtih razreda. Zajedničkim radom sudionika projekta, nastavnika i učenika nastale su odlične radijske emisije. Pročitaj i poslušaj više o tome ovdje.

7. Završna konferencija

zavrsna-konf-01
Završna konferencija projekta “Radio – Osnova medijske pismenosti”

Dvodnevna završna konferencija projekta „Radio – osnova medijske pismenosti“ održana je u hotelu Kolovare u Zadru u periodu 16.-17. travnja 2016. Na završnoj konferenciji sudjelovalo je osamdesetak sudionika, u nastavku pročitajte izvještaj sa konferencije. Pročitaj izvještaj s konferencije.